Pekné bývanie 07/2012

Zrub bez komplexov

Drevostavby majú u nás stále punc jednoduchého domčeka, ale zrub, ktorý sme navštívili, vyvracia všetky predsudky a predčil aj naše očakávania.

V oblasti s množstvom dochovaných pôvodných dreveníc sa rozhodla mladá rodina využiť drevo ako stavebný materiálna svoj nový dom. K rozhodnutiu napomohla nielen sympatia k ekologickému bývaniu, ale aj rýchlosť výstavby. Vybrali si zrubový dom na fínsky štýl s nadčasovým dizajnom, nízkou energetickou náročnosťou a dokonalými riešeniami eliminujúcimi všetky neduhy drevostavby. Konštrukcia vychádza zo štvorstranne opracovaného zrubu z lepeného dreva, ktoré je z polárnej borovice. Tento strom rastie v pásme okolo polárneho kruhu a extrémne klimatické podmienky mu dali do vienka húževnatosť, dlhú trvanlivosť, vysoký obsah živice, príjemnú farbu, textúru a vôňu. Práve nenapodobiteľná vôňa dreva a živice bolo to prvé, čo sme vnímali hneď pri vstupe do domu a po rozhliadnutí nás uchvátilo množstvo rozmanitých detailov, hra svetla a tieňa na zrubových stenách a samozrejme, elegantná štruktúra dreva. Toto všetko murované steny neposkytujú.

Ako sa plánoval?

Majitelia si vybrali projekt z ponuky katalógových domov, ktorý si dali upraviť a prispôsobiť podľa svojich potrieb a predstáv. Oproti pôvodnému typovému projektu pribudla  v dispozícií domu jeho zadná časť s kúpeľňou a balkónom a ešte jedna izba na úkor veľkolepej galérie na poschodí. Centrum domu predstavuje otvorený spoločenský priestor, ktorý okrem obývačky zahŕňa aj kuchyňu a jedáleň. Cez presklené steny je táto rozmerovo veľkorysá a súšasne útulná miestnosť prepojená s južnou časťou záhrady. Zo spoločenskej časti sa vchádza do spálne rodičov, technickej miestnosti, nachádza sa tu aj schodisko do podkrovia. Galéria na poschodí je využitá ako pracovňa, z nej sa vstupuje do detských izieb a hosťovskej izby. Keď bol projekt „utrasený“, na základe počítačovo spracovanej dokumentácie sa zadala výroba jednotlivých dielov drevenej stavebnice. Všetky diely označené pre montáž čiarovým kódom potom doviezli na stavbu. Medzitým si majitelia vybudovali základovú dosku podľa inštrukcií dodávateľa drevenej konštrukcie a dali vypracovať návrh interiéru. Interiérová dizajnérka Ing. Fleischhackerová okrem zariadenia otvorenej spoločenskej časti navrhla aj farebnosť drevených stien a hygienické miestnosti, ktoré sú v dome tri.

Ako rástol?

Na pripravenej základovej doske sa v septembri minulého roka začal skladať zrub kus po kuse. Najprv sa postavili tri rady obvodových a zároveň aj vnútorných stien. Túto časť potom napasovali na základovú dosku tak, aby zrub pretŕčal nad základmi pre zatekanie a zároveň nastavili do pravých uhlov. Po upevnení k základom pomocou závitovej tyče ukotvenej v základovej doske sa zrubové diely skladali ďalej až po strop. Medzi jednotlivými hranolmi je vo vyfrézovaných drážkach izolácia, ktorá vytesňuje spoje tak, aby cez neprefukovalo. Po dokončení hrubej stavby sa osadili okná, dvere, ktoré sú súčasťou drevenej skladačky. Pri výrobe hranolov v nich pripravili podľa projektu otvory na vedenie elektroinštalácie. Prívod aj odpad vody sú vedené v podlahe a v strope, zvislé rozvody v inštalačných stenách a múrikoch. Vďaka vlastnostiam drevasa drevo vo výrobe neošetruje žiadnym náterom.  Až po zabudovaní, do troch mesiacov od výroby sa musí zvonka natrieť fungicídnym, prípadne ochranným prostriedkom proti UV žiareniu a samozrejme, vrchnými nátermi. Z interiéru sú steny natreté farebnými priehľadnými nátermi, ktoré pohľadovo zachovávajú štruktúru dreva. Drevo je aj na podlahách v celom dome, okrem hygienických miestností. Veľký obytný priestor vyhrieva podlahové teplovodné vykurovanie a samostatné miestnosti v podkroví radiátory. Už po pár mesiacoch, na Vianoce, si mohli majitelia vychutnať svoj nový, príjemne teplý a drevom voňajúci domov.

Adela Motokyová